29. De regel van 72 met Mohnish Pabrai

de vrije stier • 1 maart 2022

Simpele financiële vuistregels: De regel van 72

 

In het vorige artikel schreef ik over simpel advies voor het leven. Ik zou zelf nooit advies aannemen zonder een goede onderbouwing. In dit artikel wil ik de eenvoud van de vorige doorzetten en een simpele uitleg geven.

 

Ik volg de logica van Mohnish Pabrai, een Indiaans-Amerikaanse investeerder. Hij deelde zijn beleggingsadvies met een groep studenten van de Universiteit van Californië Irvine.

 

Hij begint met het argument dat een weekendbelegger een enorm nadeel heeft. Het kost namelijk veel werk en tijd om de bedrijfsfinanciën door te lezen, een goed beeld te krijgen hoe het bedrijf en de industrie werkt. Hij stelt een andere methode voor. De regels komen redelijk overeen met de regels uit het vorige artikel.  

 

1. Leef beneden je stand.

2. Investeer de rest in brede index fondsen.

3. Houd eeuwig vast aan je belegging.

 

Mohnish Pabrai begint zijn advies met een verhaal over zijn dochter. Hij haalde zijn 18-jarige dochter rond middennacht op van het vliegveld. Zijn dochter kwam terug van een zomerstage en had $5000 verdiend. Onderweg naar huis vroeg hij wat zij met geld ($5000,-) ging doen. Zij had geen idee.

 

Mohnish wel.

 

Hij adviseerde om een Roth IRA, een pensioenrekening met belastingvoordeel, te openen. Op deze manier kan je een vermogen groeien zonder elk jaar belasting te betalen over de vermogensgroei. Daarna adviseerde hij om al het geld te beleggen in een indexfonds.

 

De simpele rekensom

In zijn uitleg maakt hij gebruik van de regel van 72. Dat is een vuistregel om snel te berekenen hoelang het duurt om je geld te verdubbelen bij een gegeven procentueel jaarrendement.

 

de regel van 72

Een jaarlijkse groei van 8% geeft je een verdubbeling in 9 jaar. Dit mentale model gebruikte hij om te berekenen hoeveel de $5000 waard zou zijn als zijn dochter met pensioen zou gaan.

 

Monish Pabrai nam aan dat de procentuele groei van de S&P500 ongeveer 10% is. 72/10 is ongeveer 7. Dus elke zeven jaar verdubbeld het geld op de pensioenrekening. Hij schatte in dat zijn dochter waarschijnlijk zou moeten werken tot haar 68e. Dat betekent dat ze vijftig jaar heeft om het geld te laten groeien en dat haar geld ongeveer 7x kan verdubbelen.

 

27 = 128

$5000 x 128 = $640.000,-

 

Monish had enorm snel berekend, met hier en daar wat afronden, dat $5000 over 50 jaar $640.000 waard kon worden.

 

Zijn dochter die bijna in slaap was gevallen, schrok wakker. “$640.000!!! Hoe kom je daar nou bij.” Nu hij haar aandacht had, legde hij het nog een keer uit. En voegde daar aan toe: “Maar dat is niet alles.”

 

Hij vervolgde de logica: “Dit is slechts met een eenmalige inleg van $5000. De volgende zomer zou ze weer stage lopen en weer $5000 kunnen verdienen. Ook dit zou tot ongeveer $640.000 kunnen groeien.” De $10.000 die zijn dochter op haar 18e en 19e had verdiend, zou uiteindelijk meer dan een miljoen waard worden.

 

Daarna voegde hij nog een belangrijke les toe. Pabrai heeft het ook over de sleutel tot welvaart. “The key to getting wealth is to spend less than you earn.” Zodra zijn dochter gaat werken, kan ze blijven sparen en kan ze blijven beleggen. Hij raadde aan om minimaal 10% van het jaarsalaris te investeren.

 

Hij vroeg zijn dochter om te berekenen hoeveel geld ze zou hebben als ze tot haar 70e  10% van haar inkomen kan beleggen. Het getal in haar hoofd was zo groot dat ze het opgaf.

 

Slechter rendement, zeker geen slecht resultaat

Ook bij minder gunstige situaties werkt dit simpele advies. Bij een jaarlijkse groei van 7%, zal je belegging elke tien jaar verdubbelen. De principiële $5000 wordt uiteindelijk ongeveer $160.000. Natuurlijk veel minder, maar zeker niet slecht.

 

“The key is to start early and have a long runway and then you end up doing just fine.”

 

Conclusie

Ik vind de eenvoud van dit verhaal prachtig. Pabrai begon het verhaal naar aanleiding van een vraag uit het publiek. Er werd gevraagd naar de belangrijkste kenmerken waar Pabrai naar kijkt als hij naar onbekende investeringen kijkt. Hij gaf aan dat het ingewikkeld is en gaf de studenten een eenvoudige strategie naar welvaart. Beleg niet in individuele aandelen, maar in een brede index.

 

Verder zijn de berekeningen simpel. Pabrai gebruikt vuistregels en rond tussendoor af. Hierdoor heb je geen exacte antwoorden, maar hij weet dat het onmogelijk is om een juiste voorspelling te doen op de zeer lange termijn.

 

Eenvoud is de weg.

 

Blijf denken,

 

De vrije stier

1-1-1 Nieuwsbrief

Boek Lorenzo Klerks Mentale Modellen voor jouw Financiën

Schrijf je in voor de maandelijkse 1-1-1 nieuwsbrief

Geen ruis, alleen maar signaal

1 leestip

1 financiële tip

1 quote

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Share by: