De vrije stier


Een nieuwgierige geest

Die heel de dag door boeken leest

Denkend aan problemen

Die hij niet voor lief zal nemen


De stier heeft voor zijn 40e één droom

het hangen van zijn werktas aan de wilgenboom

Hij ziet slechts één manier

Door te denken met plezier


-


De vrije stier is een persoonlijke financiën blog die met behulp van denkmodellen, data science en psychologie tot betere beslissingen kan komen. Als nieuwsgierige beestje begin ik zo veel mogelijk met een vraag en probeer ik een antwoord te vinden door gebruik te maken van de bovenstaande hulpmiddelen.


Vanaf 2019 ben ik verzot geraakt op het lezen van boeken en het vergaren van informatie. Maar als docent blijft er toch wel een vraag in het achterhoofd. Wat is kennis als je het niet kan delen? Op mijn school beperk ik mijzelf toch het geven van natuurkunde en informatica. Dus de vrije stier is voor mij de plek voor het geven van lessen in persoonlijke financiën.


Vanaf mijn 19e (op het moment van schrijven ben ik 26) ben ik al serieus bezig met mijn eigen persoonlijke financiën. Dat kwam door het idee dat de mens niet gemaakt is om acht tot negen uur te werken (in een kantoor, zittend, achter een scherm). Het idee dat ik ook móet werken zint mij totaal niet. Dat kan je toch geen vrijheid noemen. De mens uit de 21e eeuw is nog nooit zo vrij als gevangen geweest als zijn voorouders. (Ik overdrijf wat, want onze gevangenschap is niet te vergelijken met slavernij.) We moeten blijven werken om te leven met een bepaalde levensstandaard. Dat hele moeten vond ik maar niks, dus zocht ik naar een weg waar je niet meer moest merken, maar waar je kon werken. Het hebben van een optie.


Het hebben van opties wordt vertegenwoordigd door de FIRE-beweging. Zij hadden het leven zo gespeeld dat zij financieel onafhankelijk waren. Hun idee en manier van leven sprak mij aan en zo begon ik mijn weg naar financiële vrijheid.


Sparen kon ik al, maar toen ik begon met beleggen kwam ik erachter dat je persoonlijke financiën veel meer zijn dan nummers. Het is ook psychologie, emotie. Zo kwam ik tot het lezen van de werken van Amos Tversky, Daniel Kahneman, Richard Thaler en mijn held Dan Ariely die allemaal een aandeel hadden in de gedragseconomie. Door hun begreep ik mijn eigen geldkeuzes, maar nog meer de foute geldkeuzes die we allemaal maken.


Tot slot komt rationeel denken om de hoek kijken. Ik stelde mij de vraag: Hoe kan je goed denken? En zo ben ik denkmodellen gerold. Eerst zag ik de vele speeches op YouTube van Charlie Munger en daarna las ik de vele artikelen van Farnam Street. Ik las alles wat ik op dit gebied kon vinden en probeerde dat eigen te maken. Al dat werk heeft zich geresulteerd in deze blog.


Als ik heel objectief kijk naar mijn leven dan kan ik de vraag stellen waarom leer je dit allemaal. Wat voor functie hebben denkmodellen, die vooral belangrijk zijn in het maken van grote beslissingen met grote risico's, in het leven een docent? Als docent kom je toch niet voor dat soort situaties te staan? Maar ik houd gewoon van leren en van denken en voor de rest zie ik wel waar ik eindig. Hopelijk als een vrije stier.


Blijf denken,


De vrije stier


vrijdag 20 augustus 2021

Rotterdam - Nederland

Share by: