Mijn eerste belegging was in 2018. Na veel onderzoek, adviezen van de meesterbeleggers en enige vorm van acceptatie besloot ik een aandeel van een Vanguard ETF te kopen. Ik hield de markt nauwlettend in de gaten. Ik was van elke beweging, omhoog of omlaag, op de hoogte. Op een dag opende ik mijn beleggingsrekening en zag ik een raar getal. Het was niet mijn aandeel dat naar €0 was gedaald. Nee, ik kreeg uit het niets geld op mijn beleggingsrekening in de vorm van een dividend.
Wat is dividend?
Stel je voor dat je aandeelhouder bent van een bedrijf, de trotse eigenaar van een onderdeel van de winstgevende machine. Terwijl het bedrijf geld verdient en geniet van zijn successen, staat het managementteam voor een vraag: wat te doen met het overtollige geld? Er is een optie om het geld opnieuw in het bedrijf te investeren om groei te stimuleren. Maar een andere optie is om een deel van die winst uit te keren aan de aandeelhouders. En dat is waar dividend in het spel komt.
Dividend is de ultieme uitdrukking van het delen van de buit van succes met de aandeelhouders. Het is alsof je een deel van de winst ontvangt als dank voor je vertrouwen en steun.
Dividend kan een mooie manier zijn om extra vermogen te creëren. Dan kan op twee manieren. Het dividend kan je natuurlijk wegstoppen op een bankrekening. Je kunt het regelmatige dividend zien als een extra zakcentje aan het einde van de maand of kwartaal. Maar je kan het dividend ook weer voor je laten werken. Het dividend kan je herinvesteren door nieuwe aandelen van dat geld te kopen. Het geïnvesteerde dividend zorgt voor een rendement, en uiteindelijk zelfs weer voor dividend.
Maar niet alle bedrijven keren een dividend uit. Sommige houden liever hun inkomsten om deze vervolgens volledig te herinvesteren om toekomstige groei te stimuleren. Het is een strategische beslissing op basis van hun bedrijfsmodel, ambities en kapitaalvereisten. Sterker nog, veel snelgroeiende, innovatieve bedrijven in sectoren als technologie hebben de neiging om elke cent terug in het bedrijf te investeren, waarbij ze volledig afzien van dividenden.
Dividend is een winstuitkering van iets dat je bezit.
Het model van dividend kan ook gebruikt worden in je visie op geld. Geld is tenslotte een middel. Extra geld in de vorm van dividend kan extra tijd of mooie herinneringen opleveren.
Vrijheidsdividend
Het bezit van genoeg geld geeft je een bijzonder dividend. De controle over je tijd. Morgan Housel schrijft in zijn boek The Psychology of Money het volgende:
Controlling your time is the highest dividend money pays. The highest form of wealth is the ability to wake up every morning and say, “I can do whatever I want today.”
Dit dividend krijg je al uitgekeerd bij een lager bedrag dan je denkt. Een gespaard bedrag van meer dan zes maanden aan uitgaven geeft je de vrijheid om je baan direct op te zeggen. Nassim Taleb noemt dit ‘F*** you money’. Het geeft je de vrijheid om te zeggen wat je wil op je werk, omdat je niet meer afhankelijk bent of jij aan het einde van de maand betaald wordt. Je hebt immers genoeg geld om minimaal zes maanden te overbruggen. Ik wil hiermee absoluut niet zeggen dat je grof en brutaal moet zijn op je werk, maar het geeft je wel de vrijheid om jouw eigen mening te geven in situaties waar die misschien niet zo makkelijk geaccepteerd worden.
Hoe meer je spaart (en belegt), hoe meer vrijheid je hebt. Voor sommigen ligt dat bedrag hoger dan voor anderen. De één heeft genoeg wanneer er met innerlijke rust een eigen onderneming gestart kan worden, de ander heeft pas genoeg wanneer beleggingen voor een passief inkomen kunnen zorgen.
Uiteindelijk zorgt geld voor controle over jouw tijd.
Herinneringsdividend
Een herinneringsdividend is het terugkerende geluk dat je ontvangt van een ervaring uit het verleden.
Een weekendje weg met je vrienden, een vakantie met je familie of een stedentrip met je geliefde. De activiteiten zijn niet klaar als je weer thuis bent aangekomen. Het zijn allemaal voorbeelden van ervaringen die zich in de toekomst keer op keer terugbetalen in de vorm van een nostalgisch gevoel.
Het concept van herinneringsdividend komt uit
Die With Zero van Bill Perkins. Een belangrijk punt in zijn boek is dat materiële aankopen eigenlijk alleen geluk opwekken voor een korte periode, terwijl ervaringen jarenlang geluk kunnen opwekken.
Tijd kan je dankzij deze visie op twee manieren bekijken: gespendeerde tijd en geïnvesteerde tijd. Gedeelde ervaringen kan je zien als een investering die een dividend uitbetaalt.
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
Bij een goede investering kan je dividend verwachten. Sommige financiële beleggingen geven je per kwartaal een extraatje. Een beetje gespaard geld kan je de vrijheid geven waar en met wie je werkt. Genoeg gespaard geld kan je zelfs de vrijheid geven om te bepalen hoelang je werkt. Tot slot betaalt geïnvesteerde tijd zich uit in blijvende herinneringen.
Dividend is meer dan een financieel begrip. Dividend kan je helpen naar een mooier leven.
Blijf denken,
De vrije stier
Schrijf je in voor de maandelijkse 1-1-1 nieuwsbrief
Geen ruis, alleen maar signaal
1 leestip
1 financiële tip
1 quote
Bedankt voor uw inschrijving!