De praatjes rond de aandelenmarkt lopen bijna parallel aan de aandelenmarkt zelf. Op de hoogtepunt deelt iedereen zijn euforie en op het dieptepunt is het muisstil.
De aandelenmarkt heeft een groot aandeel in de aandacht van een belegger. Het nieuws om de markt wordt even goed gevolgd als het weer, misschien wel beter. Momenteel is er een daling van rond de 25% gemeten vanaf het hoogste punt in januari ’22. Het is een bijzondere gebeurtenis die historisch gezien maar één keer in de zeven jaar voorkomt. Maar waarom krijgt dit niet de aandacht die jij het geeft? Als ik in een ruimte naar de gesprekken van andere mensen luister, hoor ik het nooit gaan over deze historische gebeurtenis.
Waarom praat niemand over de bear market in aandelen, obligaties maar ook crytocurrencies?
Dit gedrag wordt beschreven aan de hand van de essay psychologische neigingen van Charlie Munger.
Eenvoudige, pijnvermijdende psychologische ontkenning
Een bear market doet pijn. Je portfoliowaarde is gedaald. De wereld om je heen lijkt in te storten. Mijn nettorendement is van €18.000 gezakt naar €5000. Gelukkig sta ik nog in het groen, maar anderen kunnen te maken hebben met significant rode cijfers. Niemand vindt het leuk om geld te verliezen en in plaats van toegeven zijn wij mensen beter in ontkennen. Wij zijn beter in het ontwijken van pijn.
Rond de verliezen hangt te veel schaamte en pijn. Gesprekken rond deze emoties worden vermeden. Dit zou in combinatie met het volgende gedrag kunnen verklaren waarom er nu weinig over de aandelenmarkt wordt gesproken.
Overreactie bij verlies (Deprival-Superreaction Tendency)
Gedragseconomen noemen deze neiging verliesaversie. Charlie Munger beschrijft het als volgt:
“The quantity of man’s pleasure from a ten-dollar gain does not exactly match the quantity of his displeasure from a ten-dollar loss. That is, the loss seems to hurt much more than the gain seems to help. Moreover, if a man almost gets something he greatly wants and has it jerked away from him at the last moment, he will react much as if he had long owned the reward and had it jerked away.”
In de stijgende markt van april 2020 tot en met januari 2022 hebben veel individuele beleggers hun portfolio vrij snel zien groeien. Deze groei weegt echter niet op tegen de recente verliezen.
Relativiteit
Een andere mogelijke theorie zou kunnen zijn dat inflatie en verhoogde energieprijzen de financiële hoofdonderwerpen van vandaag zijn. Dit zijn onderwerpen die relatief zwaarder wegen dan de daling in de aandelenmarkt. Deze kopzorgen hebben wel direct effect op ons leven en vrijwel iedereen heeft er last van. We zijn sociale dieren en praten liever over een gemeenschappelijk zaak dan over een individuele kwestie.
Daarbovenop komt misschien nog wel dat wij zelf niks kunnen doen aan de inflatie en de hoge energiekosten. Klagen over zaken waar je zelf geen controle over hebt lucht op. Maar we denken dat we wel controle hebben over onze portfolio. Klagen over zaken waar je wel controle over hebt wordt ten alle tijden vermeden door het ego.
Wil je meer lezen over menselijk gedrag. The Psychology of Human Misjudgment van Charlie Munger is echt een aanrader. Dit is een goede samenvatting. Dit is de volledige speech.
Blijf denken,
De vrije stier
Schrijf je in voor de maandelijkse 1-1-1 nieuwsbrief
Geen ruis, alleen maar signaal
1 leestip
1 financiële tip
1 quote
Bedankt voor uw inschrijving!