47. Is het nu een goede tijd om te beleggen?

de vrije stier • 4 oktober 2022

Er is meer voordeel dan nadeel in de huidige markt. Waarom het nu een goede tijd is om te beleggen.

En waarom ik meer dan ooit een lange termijn stier ben.

 

Vorige week belandde de aandelenmarkt op het laagste niveau sinds 2020. De S&P 500 verloor 2,9% tot een niveau van 3585,62. De S&P 500 is nu 25,2% van zijn waarde verloren sinds het hoogste punt op 3 januari 2022.

 

Dit verhaal horen we we nu al weken en het is tijd om even te kijken of er nog wat winst valt te behalen.

 

Waarom wordt het beter?

Een multidisciplinaire aanpak van dit vraagstuk lijkt mij terecht vanwege de complexiteit.

 

Mensen zijn goede probleemzoekers. Geef een willekeurige situatie aan een groep en vraag het ze te analyseren en je zal meer problemen krijgen dan groepsleden. Maar in elke groep zitten er een aantal mensen die van deze problemen houden. Iemand die juist gemotiveerd raakt van al deze problemen. Iemand die graag problemen oplost.

 

Morgan Housel schreef:

 

When there’s a crisis, people get motivated. When they get motivated they frantically solve problems. When they solve problems crises tend to end.

 

Deze probleemoplossers zijn meer waard dan de som van het negatieve. In de geschiedenis hebben we meer dan genoeg problemen meegemaakt. Financiële, geopolitieke en civiele crises, we doorstaan ze allemaal en komen er uit, al dan niet sterker.

 

Barry Ritholtz vertelde een leuke anekdote tijdens zijn podcast:

 

“30 years ago, your crystal ball reveals: Russian debt default, LTCM fail, DotCom implosion, 9/11 attacks, Financial Crisis, Pandemic killing millions, three market crashes. Would you put your money into stocks? No? You missed a 10X return.”

 

Vandaag staat de  S&P 500 rond 3600, ver verwijderd van het hoogtepunt in januari. Maar ver boven de waarde van 361 uit 1990.

 

De aandelenmarkt groeit en zal blijven groeien. Daarom is het nu juist een goed moment om in te stappen.

 

Eerst even een korte vraag.

Je belegt €100 in een speculatief aandeel. Na een maand daalt de waarde met 50% en weer na een maand stijgt de koers met 50%. Hoeveel geld heb je nu?

 

Minder dan je oorspronkelijk inleg.

 

Na een verlies van 50% heb je weer een toename van 100% nodig om terug te komen op €100. Elke procentuele verlies heeft een grotere procentuele winst nodig om gelijk uit te komen.

 

Nick Maggiulli laat dit zien in zijn boek Just Keep Buying.

% gain need to break even

Waarom hamer ik zo op de relatie tussen het procentuele verlies en winst? In deze relatie zit je groeiverwachting van de komende jaren.

 

Momenteel is er een daling van 25%. Om dit verlies weg te werken is er een groei van 33% nodig. Hoelang zal de markt nodig hebben om zich te herstellen? Een maand? Een jaar? Tien jaar?

 

Per mogelijkheid kunnen we berekenen wat het verwachte jaarlijks rendement is. Dat kan met de volgende formule:

 

Verwacht jaarlijks rendement = (1 + % groei tot herstel)^(1 / aantal jaren tot herstel) - 1

 

Voor de huidige situatie krijgen we de volgende uitkomsten

verwacht jaarlijks rendement

Als het herstel tussen de drie of vier jaar ligt dan ligt het jaarlijks rendement in de lijn der verwachting van de historische 8%. Een daling in de markt als deze is een uitstekend moment om te beginnen met beleggen.

 

Asymmetrie

De aandelenmarkt komt altijd sterker terug. In de diagram hieronder zijn de verliezen per bear market te zien en de winsten tijdens de daaropvolgende bull markets.

Asymmetrie in de aandelenmarkt

Bull markets duren langer en groeien meer dan bear markets. De aandelenmarkt biedt een asymmetrisch voordeel. Met andere woorden, er valt meer te winnen dan te verliezen. 

 

We weten natuurlijk niet wat de aandelenmarkt in de komende dagen, weken en maanden gaat doen. De bodem is misschien al bereikt, maar het kan natuurlijk ook nog lager.

 

Is het nu een goede tijd om te beleggen?

Ja, bij een herstel van drie of vier jaar is er een verwacht jaarlijks rendement van 7 à 9 procent. Goed genoeg om je geld te laten groeien, mits je het geld op de lange termijn belegt.

 

Hoewel dit artikel lijkt op een betoog voor het timen van de markt, wil ik hier nog benadrukken dat tijd is de markt het belangrijkst is.

 

Heb vertrouwens in ons vermogen om problemen op te lossen.

 

Blijf denken,

 

De vrije stier

1-1-1 Nieuwsbrief

Boek Lorenzo Klerks Mentale Modellen voor jouw Financiën

Schrijf je in voor de maandelijkse 1-1-1 nieuwsbrief

Geen ruis, alleen maar signaal

1 leestip

1 financiële tip

1 quote

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Share by: