24. Waarom startende beleggers stoppen (en verlies lijden)

de vrije stier • 25 januari 2022

Waarom startende beleggers stoppen (en verlies lijden)

 

Velen vinden het lastig om de eerste belegging te doen. Het hoofd zit vol met onzekerheid en vragen. Wat als ik mijn geld verlies? Wat als de broker er mee stopt? Wat als, wat als, wat als? Gelukkig zijn er duizenden bronnen om je te helpen met de eerste stap.

 

Er is echter minder begeleiding te vinden in belegd blijven, in het voorkomen dat je stopt met beleggen. Ik ga je hierin ook niet helpen. Ik heb simpelweg naar mijn mening niet voldoende kennis, ervaring en de trackrecord om je hierin te mogen helpen. Maar ik kan je wel laten inzien waarom een groot gedeelte van de beleggers na 2 jaar stopt met beleggen en dat meer dan de helft in die periode geld verliest. Dus hierbij een aantal redenen waarom startende beleggers stoppen.

 

1. Zonder doel geen vastberadenheid. Beleggen zonder doel is de grootste reden waarom startende beleggers al snel stoppen met beleggen. Hetzelfde geldt als op dieet gaan zonder doel, sparen zonder doel. Een doel is nodig om bij je beleggingen te blijven, ook al zijn ze in waarde gedaald.

 

2. Iedereen speelt een ander spel dan de mensen om hun heen. Heb je wel een doel om te beleggen, dan is jouw doel vaak anders dan die van de mensen om je heen. Een tegenwoordig worden we blootgesteld aan enorm veel andere mensen met andere doelen door sociale media en het internet in het algemeen. Iets wat ik haat zijn titels zoals “5 stocks Buffett own and you should too.”  Dit soort aanbevelingen zouden verboden moeten worden.

 

Iedereen speelt een ander spel. De reguliere belegger speelt een ander spel dan Warren Buffett. Hoe weet ik dat zo zeker? Eén vraag: Hoeveel jaar betekent de lange termijn? Vijf jaar? Tien jaar? Misschien wel twintig jaar? Vraag het aan Warren Buffett en zijn antwoord is vijftig jaar. Zo is het doel van een tienertrader waarschijnlijk anders dan de pensioenbeleggers. Appels kunnen we nog steeds niet vergeleken met peren.

 

3. Beleggen met geld dat ze niet kunnen missen. Meestal wordt er wel verteld als je begint met beleggen om te beleggen met geld dat je kan missen. Toch blijkt dat het belegde geld vaak voor andere doeleinden gebruikt wilt worden. Het is van belang om een goed beeld te schetsen hoeveel geld je nodig hebt. Het Nibud en Dave Ramsey raden aan om minimaal 6 netto maandsalarissen gespaard te hebben. Met al het overige geld mag je spelen.

 

4. Startende beleggers nemen te veel risico op producten die we niet volledig begrijpen. Als startende belegger weet je nog niet wat je risicotolerantie is op het verlies van geld. Je moet nog uitzoeken hoe je reageert en omgaat met risico. Verlies weegt ongeveer twee keer zo zwaar als een winst. Mike Tyson zei ooit in een interview voor een groot gevecht:

 

“Everybody has a plan. Until they get punched in the mouth.”

 

Dat brengt mij bij het volgende punt: relativiteit

 

5. Absoluut verlies weegt zwaarder dan relatief verlies. Dit is een factor die het mij moeilijk heeft gemaakt. Ik had een dollar-cost-average strategie. Dat betekent dat ik elke maand een bedrag beleg. In de eerste maanden heb je dan een klein bedrag en valt een daling van 1-2% nog wel mee. Het zijn namelijk bedragen die je nog wel begrijpt 50 – 150 euro die op een dag verdampt. Maar na anderhalf jaar had ik een belegd vermogen van 50.000,- en dan is een waardedaling van 1-2% opeens heel bizar. Je zit de helft van je maandsalaris opeens verdwijnen en dat brengt een hoop emoties met zich mee.

 

In beide gevallen was er een waardedaling van 1-2%. Het effect was echter heel anders. Naarmate de beleggingsportefeuille groeit, is het relatieve bedrag dat verloren kan worden groter. Dit weegt zwaarder.

 

6. Startende beleggers hebben verkeerde verwachtingen. Dat ene aandeel of die ene ETF die zou nooit naar in waarde dalen. Of je belegging blijft een jaar rond dezelfde waarde terwijl je had verwacht dat het omhoog zou schieten. “Lower your expectations in order for a happy life.” Hetzelfde geldt voor onze beleggingen.

 

Verder denken mensen dat ze enorm veel geld kunnen verdienen aan beleggen. Maar grote winsten gebeuren pas als je het rendement-op-rendement effect zijn tijd geeft.

 

Pijn op de korte termijn is groei op de lange termijn.

Onzekerheid en risico hoort bij het spel dat beleggen heet. Daarom is het verstandig om als startende belegger het spel en de spelregels goed te kennen. Eén van de belangrijkste spelregels is geduld. Blijf geduldig. Het laten groeien van je geld is geen sprint, maar een marathon.

 

Blijf denken,

 

De vrije stier

 

1-1-1 Nieuwsbrief

Boek Lorenzo Klerks Mentale Modellen voor jouw Financiën

Schrijf je in voor de maandelijkse 1-1-1 nieuwsbrief

Geen ruis, alleen maar signaal

1 leestip

1 financiële tip

1 quote

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Share by: