Thermodynamica wijst naar een stel wetten die de ultieme basis vormen van hoe de wereld echt werkt. Het helpt ons om willekeur en wanorde in systemen te begrijpen, het verklaart de omzetting van energie en de beschikbare energie voor arbeid. Thermodynamica verklaart gebeurtenissen in systemen.
De eerste wet van thermodynamica stelt dat energie niet gecreëerd of vernietigd kan worden, energie kan alleen worden overgedragen of gewijzigd van de ene vorm naar de andere.
Veel te ingewikkeld, daarom kijken of we de wetten kunnen toepassen op persoonlijke financiën.
De eerste wet kunnen we direct begrijpen door het woordje energie te veranderen in geld. Geld kan niet gecreëerd of vernietigd worden, Geld kan alleen worden overgedragen of gewijzigd worden in een andere vorm. Als je werkt, ruil jij je tijd in voor geld. Als je iets koopt, ruil jij het geld in voor goederen of een dienst.
De tweede wet van thermodynamica stelt dat entropie van een geïsoleerd systeem altijd toeneemt totdat thermische balans is bereikt. Entropie is een maatstaf voor wanorde. Entropie is energie waarmee geen arbeid mee kan worden verricht. De tweede wet stelt dat zonder interventie systemen van orde naar wanorde gaan.
De tweede wet is ook duidelijk. Als wij onze financiën zonder interventie (inkomsten, budgetten, etc.) z’n gang laten gaan, dan neemt de wanorde alsmaar toe. Je financiën nemen een duikvlucht en je komt al snel op een negatief saldo met de bijbehorende negatieve rente. Een negatief saldo komt overeen met entropie. We kunnen er niks mee.
De derde wet van thermodynamica stelt dat bij een temperatuur die het absolute nulpunt nadert, de entropie ook een constante waarde nadert.
Uit de tweede volgt vrijwel direct de derde wet, waarbij de financiële chaos (entropie) zo groot is dat je niet anders kan dan jezelf failliet verklaren.
De vierde wet (ook wel de nulde wet genoemd) stelt dat als A in thermisch evenwicht is met B, en B met C, A ook in thermisch evenwicht is met C.
De vierde wet behoed je tot de verkeerde mensen om je heen. Ga je om met mensen die schulden hebben, dan kan je verwachten dat je bankrekening naar verloop van tijd ook in het rood zal staan.
Warren Buffett over het kiezen van de juiste mensen om je heen.
“You will move in the direction of the people that you associate with. So it’s important to associate with people that are better than yourself.”
Tot slot
Ik ben natuurkundig geschoold, maar een concept zoals thermodynamica is voor mij toch nog steeds lastig. Lastige concepten plaatsen in alledaagse contexten helpt mij ze toch te begrijpen. Mijn favoriete context is persoonlijke financiën.
Dezelfde methode heb ik gebruikt om psychologische concepten te begrijpen. Psychologieboeken zijn taai en droog en ik kwam er maar niet doorheen. Echter, wanneer ik de concepten losliet op financiën, kwam ik erachter dat ik ze sneller en beter begreep. Daarbovenop kwam nog eens dat de concepten praktisch waren gemaakt. Kort nadat ik dit had gedaan kwam ik achter de tak gedragseconomie en verslond ik de beste boeken in de gedragseconomie.
Kijk welke concepten jij moeilijk vindt om te begrijpen en probeer deze te plaatsen in een normale context. Of vertaal ze naar een domein die jij al wel begrijpt. Zo blijft leren leuk en blijft het praktisch.
Blijf denken,
De vrije stier
Schrijf je in voor de maandelijkse 1-1-1 nieuwsbrief
Geen ruis, alleen maar signaal
1 leestip
1 financiële tip
1 quote
Bedankt voor uw inschrijving!