Op het moment van schrijven is mijn virtuele waarde een kleine 4000 euro minder dan een maand geleden. Een kijkje op de financiële redacties en er is volop paniek over inflatie, stagnatie en bubbles. Evergrand die met alles en iedereen is verbonden. Een glimp op YouTube en alle financiële goeroes voorspellen de grootste crash. The Buffett Indicator staat op z’n hoogst, Michael Burry loopt al maanden te verkondigen dat het mis gaat. De rente op obligaties schiet nog eens omhoog, waardoor tech-aandelen in waarde dalen en zo kan ik nog tien alinea’s schrijven.
Kortom, waar je kijkt is er nieuws en wordt er chaos voorspeld. Je overweegt om in actie te komen en alles te verkopen en veilig langs de kant te staan met een zak popcorn in je hand. Waar komt deze gedachte tot actie vandaan? Is het misschien beter om helemaal niet naar het nieuws te kijken. Is het misschien beter om je portfolio niet in de gaten te houden?
Hoofdvraag: Wat is het effect van het dagelijks lezen van financieel nieuws op je rendement?
Het nieuws valt onder het mentale model: Signaal vs Ruis. Signaal is betekenisvolle informatie die je wilt verzamelen. Ruis daarentegen is een ongewilde variatie dat het signaal verstoort. Een goed voorbeeld is te vinden in encrypted berichten die worden gebruikt bij geheime informatie. Sommige delen van het bericht hebben geen betekenis en zijn er alleen ter afleiding.
Nieuws kan waardevolle informatie bevatten. Maar zodra je het nieuws leest komt er echter een gevaarlijke illusie om de hoek kijken. Hoe meer informatie wij krijgen, hoe meer ruis je hebt. Ik dacht dat dit psychologisch te verklaren was, maar het tegendeel is waar. Dit principe staat aan de basis van informatie en wordt goed uitgelegd door Nassim Taleb in zijn boek Fooled by Randomness.
In Antifragiliteit schrijft hij: “Als je jaarlijks naar je aandelen kijkt en je een aanname doet dat de signaal-ruisratio gelijk staat aan 1:1 (half signaal, half ruis). De ene helft van de informatie is pure willekeur. De andere helft zegt iets over de status van het aandeel. Als je de kijkfrequentie verhoogt naar elke dag, verhoogt ook de signaal-ruisratio naar bijvoorbeeld 5% signaal en 95% ruis.”
Hoe komt hij op deze nummers? In zijn andere boek Misleid door toeval geeft hij een ander voorbeeld. “Voor een gegeven aandeel zijn de volgende gegevens beschikbaar. 15% rendement met 10% volatiliteit.” Volatiliteit zegt iets over de bewegelijkheid van de koers. 0% volatiliteit zou een rechte lijn betekenen.
Het rendement is het signaal, de volatiliteit is de ruis. Het signaal is evenredig met de tijdsinterval. Als het tijdsinterval twee keer zo klein wordt, wordt het signaal ook twee keer zo klein. Volatiliteit is ruis en is dus ook een standaardafwijking. De volatiliteit is te berekenen met S = δ / √N .
Door wat berekenen komen we tot de volgende informatie.
De belangrijkste kolom is de ruis per signaal. Er is te zien hoe extreem veel ruis er is als je de kijkfrequentie al groter maakt. Kijk je elke dag, dan mag je in dit voorbeeld verwachten dat ongeveer 11 dagen gevuld zijn met onzin, ruis en meuk en 1 dag signaal is met waardevolle informatie. Al die foutieve informatie heeft zo zijn gevolgen.
Een slechtere prestatie komt niet alleen door de hoeveelheid foutieve informatie. Ruis speelt met ook onze emoties. Ik las laatst het boek van Guy Spier The Education of a Value Investor. Hierin schrijft hij een aantal regels voor beleggen. Zijn eerste regel: Stop Checking the Stock Price. Hij schrijft over de menselijke fout dat we denken dat de markt zich laat beïnvloeden doordat wij kijken. Dat het kijken naar de koersen ons een vals gevoel van zekerheid geeft. De constante beweging van aandelen zorgt alleen maar voor een gevoel dat er actie moet worden ondernomen. Als een aandeel elke vijf seconde groen of rood knippert geeft dat oproep tot handelen. Maar als je investeert voor de lange termijn is het continu kijken niet nodig.
Ook gedragseconoom Dan Ariely is het hiermee eens. In zijn boek Geld en Gedrag en in een artikel schrijft hij hoe we het beste met onze beleggingen om kunnen gaan. Beslissingen mogen niet gemaakt worden onder invloed van emoties. Dan gaan we van rationeel naar irrationeel. Als de aandelen in het groen staan, ben je euforisch en wil je kopen. Staan ze in het rood, slaat paniek toe en wil je verkopen.
"Don’t make market decisions when your head is clouded by emotions."
Hij beveelt aan om met een plan te investeren in plaats van te reageren op de staat van je portfolio. Ariely zegt: “Decide what change you want to make, and only then open your portfolio. It’s never a good idea to open up your portfolio for fun and then decide what to do.”
Fidelity heeft voor het grootste gedeelte dit onderzoek tot zich genomen en ik maak dankbaar gebruik van hun conclusie. Eén conclusie was voor mij zeer opmerkelijk. Fidelity is een broker gespecialiseerd in ETF’s. In 2013 deden ze onderzoek naar de mensen die een account hadden bij Fidelity. Ze vonden iets onverwachts. De accounts presteerden slechter dan de ETF’s die ze volgden. Dus als het ETF met 10% steeg, dan hadden de accounts een lager rendement. Dit zou niet mogen gebeuren. Dus ze besloten om dit verder te onderzoeken. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat de accounts van overleden investeerders het beste presteerden. Je leest het goed. Overleden mensen presteren beter dan de gemiddelde mens die nog leeft. Daarna volgden de mensen die hun account bij Fidelity waren vergeten.
Mensen met nul ruis (en ook nul signaal…) presteerden beter dan al die mensen die naar het nieuws keken en hun aandelen in de gaten hielden. Alleen maar omdat zij niet aan hun aandelen zaten of konden zitten. Niets doen is in dit geval de beste keuze.
Hoe vaak is het voorgekomen dat je een goed idee had op het moment dat je naar buiten zat te turen, tijdens een wandeling of onder de douche? Inzichten die ontstaan zijn door stilte, zonder ruis of signaal. Inzichten gemaakt door het onderbewustzijn.
Ik denk dat het onderbewuste in de moderne samenleving wordt onderschat. Toch lees ik dat veel denkers er gebruik van maken. Morgan Housel maakt urenlange wandelingen om zijn hersenen de ruimte te geven om te reflecteren wat hij heeft gelezen. De ruimte om zijn hersenen connecties te laten leggen die hij zelf niet bewust kon maken. Of Guy Spier die zijn beste ideeën heeft wanneer hij in een staat van “quiet contentment” is. Als hij in deze staat is, komen de juiste investeringsideeën naar boven. Een meestal, tot zijn verbazing, is hij dan van het leven aan het genieten op een manier die totaal niets te maken heeft met investeren. Hij krijgt bijvoorbeeld goede ideeën als hij aan het fietsen of wandelen is.
Guy Spier maakt een mooie vergelijking met de natuur. “…when you drop a stone in a calm pond, you see the ripples. Likewise, in investing, if I want to see the big ideas, I need a peaceful and contented mind.” Een geest die niet is beïnvloed door emoties.
Ik ben iemand die elke dag minimaal twee keer mijn broker account open om te kijken hoe het staat met mijn aandelen. Daarbovenop kijk ik met minimaal dezelfde frequentie naar Yahoo Finance om te kijken wat het financiële nieuws is. Maar wat is mijn doel hiermee? Probeer ik op de hoogte te zijn van koerswisselingen zodat ik als het nodig is mijn geld in veiligheid kan brengen? Wil ik op de hoogte blijven van de richting van de markt? Wil ik een gevoel van rust creëren? Wil ik liever weten dat het slecht gaat dan niet weten dat het slecht gaat?
Hoewel ik mijzelf liever wil vertellen dat ik mijn aandelen kan volgen én van mijn aandelen kan afblijven. Denk ik dat het bewijs dat hierboven is geleverd overtuigend genoeg is om dat niet te doen. Niet kijken naar het nieuws heeft veel voordelen voor mijn manier van beleggen. Bovendien heeft het jezelf afsluiten van de stroom aan informatie nog meer voordelen. Het geeft mij de ruimte en mentale energie om na te denken. Het grootste voordeel van het nieuws ontwijken is dat ik in alle rust kan wachten. Charlie Munger heeft dit mooi verwoord:
“The big money is not in the buying or selling,
but in the waiting.”
Ik weet dat ik de markt niet kan timen of individuele aandelen kan kiezen. Het enige dat ik moet doen is niets doen.
Blijf denken,
De vrije stier
Code die gebruikt is voor deze post is te vinden op GitHub.
Aantal blogs die mij hebben geholpen:
- Nassim N. Taleb on the signal to noise ratio (and why you shouldn't read the news) – stevenbagley.net
- Signal, Noise, and HR Reporting: Less Really Is More, Part 1 – HRanalytics101.com
Schrijf je in voor de maandelijkse 1-1-1 nieuwsbrief
Geen ruis, alleen maar signaal
1 leestip
1 financiële tip
1 quote
Bedankt voor uw inschrijving!